Mord sekerou v Sekernici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Mord sekerou v Sekernici

 Na rolníka vzal najatý vrah sekeru.
Na rolníka vzal najatý vrah sekeru. (Ilustrační foto ara)

Surový mord spáchal 12. listopadu 1925 jistý Josef Lakatoš spolu s Cecílií Popovičovou a Marií Conincovou. Obětí se stal rolník Štefan Popovič. O kauze, jež se odehrála v obci Sekernice, dnes ukrajinská Sokirnycja na bývalé Podkarpatské Rusi, psal list České slovo o dvanáct dní později.

Zdá se, že ženy se s Josefem Lakatošem dohodly, aby je Popoviče zbavil. „Lakatoš udeřil jej sekerou do hlavy, nato vyňal z kapsy provaz, utáhl jej Popovičovi kolem krku a rdousil jej. Poté vložili mrtvolu do pytle, odnesli ji asi pět set kroků od místa činu a vhodili ji do dva metry hluboké prohlubně,“ citujeme z Českého slova. Cecílie Popovičová byla manželkou zavražděného muže. Ona i Marie Conincová skončily 18. listopadu v četnických poutech a k činu se doznaly.

„Byly zatčeny a dodány k soudu v Hustu,“ referoval deník. Použil tehdejší podobu názvu okresního města na Podkarpatské Rusi, dnešní česká podoba je Chust. Hlavní pachatel ale unikl. „Lakatoš, černovlasý, kučeravý, 31letý, prchl a jest stíhán četnictvem. Má malý černý vous a na tváři černou skvrnu. Chodí ve společnosti ženy asi 18 – 20leté. Žena chová 1leté dítě,“ psal list. Zda byl i Lakatoš zatčen a souzen, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.