Vyloupili pivovar a pláchli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Vyloupili pivovar a pláchli

Lupiče v pivovaru nelákal zlatý mok, ale peníze a cenné papíry.
Lupiče v pivovaru nelákal zlatý mok, ale peníze a cenné papíry. (Ilustrační foto ara)

Tři ohnivzdorné pokladny vyloupili v kanceláři Švarcenberského pivovaru lounského v severočeských Lounech v noci na 25. července 1925 neznámí kasaři. Odnesli si částku 83 tisíc korun, což tehdy byly náramně velké peníze.

Pro představu čtenářů – jeden kilogram chleba stál tenkrát tři koruny a čtyřicet haléřů, litr mléka korunu devadesát pět haléřů a pánský oblek šest set devadesát osm tehdejších korun. O kauze informoval deník České slovo 28. července uvedeného roku. Podle jeho zjištění loupež ráno odhalil vrátný, který neprodleně přivolal pivovarského sládka, inženýra Malíka. Ten se pak určitě chytal za hlavu, protože poškozeny byly tři pokladny. Ze dvou zmizely peníze na výplaty pro dělníky a za tržby. Ve třetí se nacházely různé smlouvy a další listiny. I ty si vzali lupiči s sebou. K »akci« použili autogen. Do kanceláře se pravděpodobně dostali oknem ze zahrady. „Četnictvo zahájilo usilovné pátrání,“ psalo České slovo. Jak dopadlo, stejně jako kdy dostali pivovarští zaměstnanci svoje peníze, dnes už nevíme.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.