Zachránila tři děti, sama uhořela | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Zachránila tři děti, sama uhořela

Malá hrdinka našla smrt v plamenech, když chtěla zachránit nejmladší sestřičku.
Malá hrdinka našla smrt v plamenech, když chtěla zachránit nejmladší sestřičku. (ilustrační foto ara)

Neuvěřitelnou statečnost prokázala holčička (†5) počátkem listopadu 1967 ve Stropkově na východním Slovensku. Před požárem, který zachvátil jejich dům, zachránila tři mladší sourozence. Při pokusu dostat do bezpečí i nejmladší sestřičku (†3 měsíce) uhořela.

O mimořádné tragédii psal deník Rudé právo 3. listopadu 1967. Podle jeho zprávy matka pětice dětí odešla do města na nákup a nechala v jejich dosahu zápalky a svíčku. To se dvěma jejím potokům stalo osudným... Podle pozdějšího šetření kriminální služby bývalé Veřejné bezpečnosti a tehdejšího Sboru požární ochrany od svíčky začala hořet sláma v postýlce a děcka neměla naději plameny uhasit. Nejstarší dívenka prokázala neuvěřitelnou statečnost. 

Dokázala totiž postupně vynést ven na dvůr tři své sourozence – batolata. V místnosti, kde už ke stropu šlehaly vysoké plameny, zůstalo ještě tříměsíční miminko. Malá hrdinka se do domu vrátila i pro něj, ale ven už jí zuřící oheň nepustil... Obě dívky uhořely. Jejich zoufalá matka byla pro svou neopatrnost trestně stíhána za dvojnásobné závažné ublížení na zdraví vlastním dcerkám s následkem jejich smrti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.