Za smrt jen tři měsíce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Za smrt jen tři měsíce

Alois P. útočil nožem.
Alois P. útočil nožem. (ilustrační foto ara)

Šok a nesouhlas zasvěcených vyvolal rozsudek pražského soudu, který v únoru 1926 odsoudil zedníka Aloise P. (46) ze Záběhlic k pouhým pěti měsícům v base. Ničemník 17. října 1925 ve značné opilosti probodl dvěma ranami nožem jistého Josefa Š.

Těžce zraněný cestou do nemocnice skonal. Porotní soud ovšem ve skutku Aloise P. neviděl vraždu, dokonce ani zabití. Shledal jen »přestupek opilství«, a proto předseda soudu poslal obžalovaného do kriminálu na pět měsíců. A protože v době konání procesu si Alois P. odseděl čtyři měsíce ve vazbě, zbývaly už jen čtyři týdny a byl opět na svobodě. List Národní politika popsal osudnou událost takto: „Značně podroušený P. v hostinci nadával hostům, zesměšňoval je a netrvalo dlouho, když mu jeden z nich, Josef Š., vlepil facku, načež ho štamgasti z hostince společnou rukou vyhodili. Hostinský poté zajistil dveře na zástrčku, aby se nadávající a nožem máchající P. nemohl vrátit. Jenže Š. po čase zástrčku odstrčil a se slovy: »Já se nože nebojím!« vyšel ven. P. čekal ve tmě před hospodou, a jakmile zahlédl na prahu Š., jenž ho z hospody vyprovodil, přiskočil k němu a dvakrát ho bodl do prsou. Poté zbaběle prchl.“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.