Vykrvácel ve vlnách Tisy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Vykrvácel ve vlnách Tisy

Muž našel smrt ve vodě.
Muž našel smrt ve vodě. (ilustrační foto ara)

Mrtvola neznámého muže byla nalezena 19. června 1928 na pravém rameni řeky Tisy u obce Vyškovo na tehdejší Podkarpatské Rusi. Ani po třech týdnech se úřadům nepodařilo zjistit nic o jeho totožnosti, ani o okolnostech, za nichž nešťastník zemřel.

V inkriminovaném místě tvořila řeka Tisa hranici mezi Československem a Rumunskem (dnes mezi Ukrajinou a Rumunskem). O případu informoval deník Večerní list 13. července 1928. Mimo jiné psal: „Muž byl oblečen pouze v košili stažené v pasu obyčejným řemenem. Soudní komise na místě zjistila, že muž má prostřelené lýtko a smrt nastala vykrváceném a utopením. Ježto neznámý byl oblečen pouze v košili, přichází v úvahu možnost, že při podloudnictví, respektive při neoprávněném přechodu státních hranic, chtěje řeku přebroditi, se svlékl.

A v této situaci pohraničními orgány byl přistižen a postřelen, vykrvácel a zůstal ve vodě ležeti.“ Veškeré intenzivní pátrání československých úřadů ale ke zjištění identity neznámého nebožtíka nevedlo. Stejně tak nebyl zjištěn střelec, který ho osudově zasáhl do lýtka. Žádný muž – aspoň v okolí československém břehu Tisy – prostě nikomu nechyběl.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.