Pokrývač ukousl krejčímu palec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Pokrývač ukousl krejčímu palec

Krejčí přišel o palec.
Krejčí přišel o palec. (Ilustrační foto ara)

Hospodská bitka v Michli skončila v červenci roku 1898 ukousnutým prstem krejčího Josefa Ch. Rafl ho pokrývačský pomocník František P. z Nuslí, který si téměř celý palec odnesl s sebou domů. Tam ho hodil na hnůj, kde prst patřící krejčímu našly dvě místní ženy.

Rvačka začala poté, co si František P. v hospodě sedl ke stolu štamgastů, kteří ho tam nechtěli. Ač ho posílali k jinému stolu, pokrývač nechtěl rozumět. Navíc nepřispěl na dobrovolnou sbírku, která v lokále probíhala. To domácí ještě víc pobouřilo. Když František P. odešel na záchod, sedl si na jeho místo krejčí Josef Ch. To pokrývače rozzuřilo a začal se s ním hádat. Ten na něj zaútočil. V bitce, při níž rváči zbourali kachlová kamna, pak František ukousl Josefovi kus palce. V nastalém zmatku se mu podařilo utéct.


V říjnu 1898 věc řešil soud. Pokrývač tvrdil, že odpůrci palec neukousl, musel o něj přijít při pádu do trosek kamen. Lhal, neboť palec našly dvě svědkyně v Nuslích u P. ve hnoji. Soud Františkovi přiznal polehčující okolnost, nutnou obranu. Proto mu uložil nízký trest – dva týdny v base. Krejčímu pak musel pokrývač zaplatit šedesát zlatek za ušlý výdělek a padesát jako bolestné. Michle byla k Praze připojena v roce 1922. Převažující část bývalé obce patří dnes do městské části Praha 4.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.