Kasaři chtěli »udělat« banku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Kasaři chtěli »udělat« banku

Kasaři si udělali otisky klíčů od pokladen si.
Kasaři si udělali otisky klíčů od pokladen si. (Ilustrační foto)

Znamenitá akce se zdařila brněnské policii na konci roku 1933. Její detektivové pozatýkali celou kasařskou partu, která příštího dne hodlala vyloupit brněnskou banku. Než se dlouhoprsťáci stačili vzpamatovat, už seděli v celách Zemského trestního soudu v Brně.

O kauze psal deník České Slovo 2. ledna 1934. Mimo jiné uvedl: „Brněnská policie zvěděla, že banda zlodějů chystá se vyloupiti brněnskou banku. Zjistila také jména členů bandy a zatkla je. Byli to vesměs osvědčení zloději. V jejich bytech nalezena byla spousta různých zlodějských pomůcek.“ Zlotřilci se na plánovanou »akci« náležitě připravili.

Podle Českého Slova »měli již přichystány mýdlové otisky klíčů od dveří a pokladen dotyčné banky, otisky opatřili si tím, že zřízenec banky uzavíral jednoho lupiče po 14 dní přes noc v bance a ten tam zhotovoval otisky«. Zcela nečekaný a stoprocentně úspěšný zátah brněnské policie udělal chmatákům náramný škrt přes rozpočet. Kasařům a jejich pomocníkovi z řad zaměstnanců banky zbyly oči pro pláč. Za mřížemi pak měli před začátkem soudního procesu dost času přemýšlet o tom, kde se »vloudila osudná chybička«, která je přivedla na lavici obžalovaných.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.