Z vlaku ukradli jen dopisy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Z vlaku ukradli jen dopisy

Kořistí lupičů byly jen dopisy.
Kořistí lupičů byly jen dopisy. (ilustrační foto ara)

Vlakovou loupež těžkého kalibru zažil nejzápadnější kout Československé republiky v únoru 1920. Dva gangsteři na trati mezi Aší a Chebem oloupili a zastřelili poštovního zřízence Johanna Sch. Za jízdy pak vyhodili z poštovního vozu tři plné pytle a vyskočili na násep.

Prchající lupiče mohl trefit šlak. Pytle totiž obsahovaly jen dopisy a koresponďáky. Peníze, po kterých neúspěšně šli, tedy půl milionu korun, zůstaly ve vagonu v jediném pytli, na němž ležela mrtvola zavražděného Johanna Sch. Chebští četníci hned zahájili pátrací akci, na níž se podíleli i jejich kolegové z Aše. Brzy našli u trati důležité stopy a předměty. Tři uloupené pytle, dvě obličejové masky, látkové škrabošky, krvavé stopy ve sněhu a prázdnou lahev od žitné...

Nejdůležitějším nálezem byla stará vojenská pistole ráže 8 mm – vražedná zbraň. Prvního z ničemů, železničáře Emila W., usvědčili četníci z vraždy hned nazítří po spáchaném zločinu. U soudu dostal provaz, ale nakonec byl omilostněn a trest mu byl změněn na doživotí. Druhý bandita, Alban B., se dva roky skrýval v Bavorsku. Nakonec ho policie dopadla v Mnichově. I on byl poslán původně na šibenici, ale nakonec si také odpykal doživotní trest.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.