Vojíni ukradli autobus | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vojíni ukradli autobus

Autobus vojíni řídit nedokázali.
Autobus vojíni řídit nedokázali. (Ilustrační foto ara)

Do kolejiště se u Krupky na Teplicku v květnu 1965 převrátil autobus. Zachytil ho přijíždějící vlak a dva muži v něm utrpěli zranění. Pikantní příchuť příběhu dodává fakt, že autobus byl nedlouho předtím ukradený v Krupce.

Dva vojíni, sloužící vlasti na severu Čech, si chtěli užít projížďku. Bez vědomí svých velitelů si v Krupce vyhlídli zaparkovaný autobus, dostali se dovnitř a sami sobě »udělili volno k opuštění posádky«. Jeden z vojínů si sedl za volant, autobus nastartoval a vyrazili směrem domů. Zrádnost železničního přejezdu ovšem nezkušený »šofér« nezvládl.
Denní tisk 15. května 1965 psal: „Vojín, který řídil, nezvládl před chráněným železničním přejezdem řízení, autobus přerazil závoru a převrátil se do kolejí, kde byl zachycen projíždějícím vlakem. Způsobená škoda činila celkem 100 000 korun.“
Nedisciplinovaní vojíni bez kázně po doléčení zranění putovali před vojenský soud. A ten se v těch časech s provinilci věru nemazlil. Jak obžalovaní dopadli, není známo, ale skoro jistě skončili ve vojenské base.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.