Čtyři družstevnice utonuly v rybníce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Čtyři družstevnice utonuly v rybníce

Ženy se utopily ve vesnickém rybníce.
Ženy se utopily ve vesnickém rybníce. (Ilustrační foto ara)

Čtyři pracovnice (všechny nad 50) jednotného zemědělského družstva v obci Pozdyně na Příbramsku se v květnu 1965 utopily v místním rybníku. K neštěstí došlo poté, co se od traktoru odpojil vlečný vůz, na kterém ženy seděly. Sjel do vody a převrátil se.

Jak 25. května 1965 napsal denní tisk, traktorista J. K. nechal na vlečný vůz nastoupit celkem jedenáct družstevnic, které přepravoval z obce na pole. U vleku však špatně zajistil svorník závěru a nezapojil vzduchové brzdy. Při sjíždění z kamenitého svahu se vlek samovolně odpojil. Převrátil se a celkem sedm žen spadlo do dva metry hlubokého rybníka. Tři se dokázaly zachránit, kdežto čtyři našly pod hladinou krutou smrt. Traktorista J. K. byl následně trestně stíhán příbramskou kriminální službou pro hrubou nedbalost a porušení předpisů o bezpečném provozu traktoru s vlekem. Je faktem, že přeprava osob na valnících zapojených za traktory bývala na československém venkově v časech »reálného socialismu« poměrně častou, byť samozřejmě nebezpečnou praxí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.