Kůň ukopal slavnou herečku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kůň ukopal slavnou herečku

Kočí koně nezvládl a ti se splašili.
Kočí koně nezvládl a ti se splašili. (Ilustrační foto ara)

Přímo před zraky arcivévody Karla Františka, budoucího rakousko-uherského císaře Karla I., se v Praze 11. července 1908 odehrálo krvavé drama. Zahynula při něm někdejší herečka Národního divadla Jindřiška Slavínská, vážně zraněno bylo dvacet dalších Pražanů.

K neštěstí došlo u Průmyslového paláce v sousedství Stromovky a zavinilo ho splašené koňské spřežení. Praha se tehdy těšila z tradičního »květinového korza«, které začalo na Václavském náměstí a končilo ve Stromovce. Dvacátý sedmý vůz z padesáti pěti, řízený poručíkem dragounského pluku Fedorem G. a tažený plnokrevnými vraníky, neměl toho dne raději vyjíždět... Neklidní koně se uprostřed jásajících Pražanů nedali ovládat a vjeli do lidí. Následky byly zlé. V pokopaném a podupaném davu zemřela na místě kdysi oblíbená herečka Jindřiška Slavínská a těžce zraněno bylo dvacet jiných diváků. Policie konstatovala: „Poručík G. nevyzkoušel koně dobře, a přece se s nimi odvážil k takové jízdě, při níž se vyžadují koně naprosto klidní a nelekaví.“ Jindřiška Slavínská byla pohřbena v úterý 14. července 1908 a mnozí Pražané během obřadu nedokázali zadržet slzy smutku...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.