Bulhaři odzbrojili německé lupiče | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Bulhaři odzbrojili německé lupiče

Bývalí vojáci Wehrmachtu se vydali na zboj.
Bývalí vojáci Wehrmachtu se vydali na zboj. (ilustrační foto ara)

Dvojice německých lupičů přepadla v únoru 1947 dva bulharské dělníky. Stalo se na silnici poblíž Boru u Tachova a jeden z Němců ohrožoval oběti pistolí.

O případu informovalo v únoru 1947 úřední sdělení Zemského finančního ředitelství v Brně: „Pachateli byli zřejmě Němci, protože byli oblečeni v šedozelené vojenské pláště bývalé německé armády. Dělníci byli ohroženi pistolí a jen díky jejich odvaze se jim podařil odrazit útok neznámých pachatelů.“ Bulhaři měli pro strach uděláno, protože lupičům pistoli v tahanici sebrali a přinutili je utéct.

Po neúspěšných zlotřilcích bylo zahájeno pátrání. Mnozí Němci ve snaze vylepšit nevalnou poválečnou ekonomickou situaci přecházeli v té době ještě relativně propustnou hranici, aby si loupežemi a krádežemi opatřovali peníze či cennosti. Sdělení Zemského finančního ředitelství tehdy konstatovalo: „Je zřejmé, že u našich orgánů SNB a finanční stráže vládne jakási lehkomyslnost vůči Němcům. Je na místě, aby výkonné orgány SNB a FS byly náležitým způsobem instruovány a varováno.“ Ekonomická situace v Západním Německu se ovšem začas zlepšila a jasně předčila realitu u nás.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.