Studenta roztrhala tanková mina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Studenta roztrhala tanková mina

Mladík se pokusil rozebrat protitankovou minu.
Mladík se pokusil rozebrat protitankovou minu. (Ilustrační foto ara)

Ohlušující výbuch vyděsil všechny, kteří se v té chvíli nacházeli poblíž. Exploze tankové miny, jednoho z tisíců pozůstatků druhé světové války, doslova roztrhala na kusy tělo nebohého středoškoláka J. Š. (†19).

K tragické události došlo v dubnu 1946 na pokraji lesa zvaného Dráby nedaleko Vysokého Mýta na východě Čech. Informoval o ní deník Svobodné slovo 10. dubna 1946. J. Š. byl odmalička technický typ. Proto také studoval průmyslovou školu. Proč se ovšem rozhodl prozkoumat nalezenou tankovou minu, pohozenou v lese už před rokem, to je dosud záhada. Musel vědět, že je to nebezpečná, riskantní hra se smrtí. A zubatá kmotra si skutečně vybrala svou daň.
Když na místo přišli první místní občané, našli jen kráter po explozi a zdevastované, zkrvavené tělo neopatrného mladíka. Zda šlo o minu, jež byla součástí arzenálu sovětské armády, nebo poraženého nacistického wehrmachtu, není známo. Ale tak či tak, na jaře 1946 vyhasl u Vysokého Mýta naprosto zbytečně život jednoho nadějného mladého člověka.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.