V kartách prohrál sto tisícovek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

V kartách prohrál sto tisícovek

Karbaníci hráli falešnou hru.
Karbaníci hráli falešnou hru. (Ilustrační foto ara)

Celkem 31 hráčů zakázané hazardní karetní hry zvané »moje teta – tvoje teta« zatkli překvapení úředníci pražské oblastní kriminální úřadovny v červnu 1946 v jedné restauraci v Praze II.

Kriminalisté hnízdo hazardu odhalili podle informací listu Svobodné slovo z 16. června 1946 víceméně náhodně, při jedné z občasných kontrol. Jak se ukázalo, řemeslní falešní hráči těsně před svým zatčením »oškubali« jistého naivku ze Špindlerova Mlýna. Ten byl v Praze na návštěvě, a jak se říká, podlehl svodům velkoměsta. Do zmíněné restaurace se nechal nalákat vidinou snadné výhry v kartách a zpočátku se mu zdálo, že mu karta skutečně padá.  Pak ale karbaníci rozjeli svou hru, na jejímž konci zůstal nešťastník z Krkonoš obehraný o sumu vyšší více než sto tisíc tehdejších korun. Pro lepší představu – na jednu stokorunu musel průměrný zaměstnanec v poválečném Československu pracovat čtyřiadvacet hodin. Jak byli řemeslní karbaníci postiženi, či zda těžce obehraný Východočech dostal zpět aspoň část ze svých velkých peněz, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.