Zloději upálili polního hlídače | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zloději upálili polního hlídače

Hlídače zloději jetele připravili o život přímo na poli.
Hlídače zloději jetele připravili o život přímo na poli. (Ilustrační foto ara)

Strašlivou smrtí zemřel 15. července 1898 v Novém Bydžově polní hlídač Václav D. Zloději jetele ho upálili přímo na poli v převržené dřevěné boudě.

Čtveřice chmatáků šla na pole docela obyčejně krást. Na jednom poli neuspěli, zahnal je hlídač Josef S. s pomocí svého psa. O kus dál už bohužel došlo k tragédii. Tam zlotřilci nejprve narazili na šafáře Václava Ch. Tomu se před nimi podařilo utéct. Takové štěstí ovšem neměl hlídač Václav D., kterého darebáci zastihli v dřevěné boudě. Tu převrhli tak, že padla na dveře. V té chvíli neměl hlídač šanci dostat se z ní ven. Navzdory jeho zoufalému volání o pomoc zločinci boudu zapálili a nechali Václava D. uhořet. Šafář Ch. zburcoval v blízkém statku čeledíny a společně běželi na pole. Tam už ovšem našli jen ohořelou mrtvolu hlídače D. Četníci brzy dopadli tři z pachatelů – Františka Ch., Václava M. a Jana M. z okolí. Všichni zločinci byli ženatí. Motivem vraždy hlídače byla msta za to, že svou práci vykonával vždy svědomitě, a řada přistižených zlodějů se jeho přičiněním dostala před soud. Zda byl polapen i čtvrtý z vrahů, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.