Služka vypadla z okna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Služka vypadla z okna

Nešťastná dívka vypadla z oken pražského paláce Platýz.
Nešťastná dívka vypadla z oken pražského paláce Platýz. (Ilustrační foto ara)

Z okna bytu ve třetím patře vypadla 10. března 1908 na Ferdinandově, dnes Národní třídě v Praze služka Kateřina N. (†18). Byla na místě mrtvá. Protože šlo o jedno z nejrušnějších míst české metropole, vyvolala smrt mladičké dívky doslova senzaci.

„K ukojení zvědavosti hrnuli a tlačili se lidé k místu, kde mrtvé tělo leželo, beze všech ohledů a div že mrtvolu nerozšlapali! Před Platýzem kupily se zástupy lidu ještě v pozdních hodinách večerních,“ psal deník Národní politika. Policejní vyšetřování ukázalo, že nebohá Kateřina čistila okno ve třetím poschodí domu v Platýzu. Byla sice přivázána k ochrannému pásu, ten se však přetrhl a služka zřítila se na dlažbu přesně mezi dva procházející Pražany. Dopadla přímo na lebku a na dlažbu jí vytékal s krví i mozek… Pitva jejího těla se uskutečnila v ústavu soudního lékařství. Zda byl někdo trestně stíhán, není známo. Bylo to možná právě nešťastné úmrtí Kateřiny N., které pražské stavitele a architekty vedlo k zásadní změně. Od té doby byla v nově stavěných domech instalována téměř všude okna, která se otvírala dovnitř místností.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.