Fingovala utonutí a zmizela k partnerce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Fingovala utonutí a zmizela k partnerce

Žena předstírala, že se utopila.
Žena předstírala, že se utopila.  (Ilustrační foto ara)

Záhadné zmizení mladé profesorky Růženy C. z Brna vzrušilo v červnu 1931 celou jižní Moravu. Soudilo se, že její mrtvola může ležet na dně rybníka zvaném Budkovan u Jedovnic na Blanensku. Na jeho břehu se totiž našly dámské šaty.

Kriminální policii se přihlásili známí Růženy C. a protokolárně vypověděli, že nalezené šaty patří právě pohřešované profesorce. Existovaly dvě vyšetřovací verze. Pedagožka se mohla stát obětí vraždy, mohla však spáchat sebevraždu. Proto nechala policie rybník Budkovan úředně vypustit, ale mrtvola Růženy C. se na dně nenašla. Vypadalo to na jeden z kriminalistických pomníků, tedy neobjasněných případů. Až 9. září 1931 přinesl deník Polední list šokující informaci: „Pátrání po mrtvole Růženy C. bylo bezvýsledné. Až nyní se záhadný případ vyjasnil. Slečna C. byla objevena živá a zdravá v Hrabičově na Slovensku, kde poklidně žije u své přítelkyně, učitelky Karly F.“ Růžena tajila svou sexuální orientaci. Aby mohla být po boku milované Karly, fingovala utonutí v rybníku u Jedovnic a potají se rozjela do více než dvě stě kilometrů vzdáleného Hrabičova. O dalších osudech partnerek není nic známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.