Podvedená studentka si podřezala žíly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Podvedená studentka si podřezala žíly

Studenka neunesla potupu, chtěla zemřít.
Studenka neunesla potupu, chtěla zemřít. (ilustrační foto ara)

Žíly na zápěstí ruky si v říjnu 1928 z nešťastné lásky přeřezala v hanácké Olomouci zámožná studentka Z. M. (17). Zradil ji muž, který jí nasliboval hory doly, věrnou lásku a časem i manželství. Po půlroce se ovšem ničema vytratil jako pára nad hrncem.

Z. M. se sňatkovým podvodníkem seznámila v olomouckém divadle – a rázem byla ztracená… Představil se jí jako Josef S., šestadvacetiletý architekt z Opavy. Naivce nakukal, že pracuje v Olomouci u jisté stavební firmy s královským platem 2800 Kč měsíčně. Pro lepší představu – řemeslník si tehdy přišel měsíčně na 270 Kč. Zamilovaná jeho báchorky baštila. Už se těšila »pod čepec«. Osud jí ovšem uštědřil tvrdou ránu. Chlapík si užil do sytosti – a pak se vypařil.

Právo lidu psalo: „Jednou přišla dívka ze školy, rodičům řekla, že jí není dobře, odmítla jít na hodinu klavíru a ulehla. Asi za půl hodiny našli ji rodiče naříkající v pokoji s přeřezanými žilami na zápěstí levé ruky. Přivolaný lékař poskytl jí první pomoc a nařídil dopraviti studentku do nemocnice.“ Díky tomu dívka přežila. Zda nechala rodina M. »povedeného architekta« policejně hledat a trestně stíhat pro »nedodržení slibu manželství«, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.