Chytil kulku do zubů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chytil kulku do zubů!

Výstřelem překročil nutnou obranu.
Výstřelem překročil nutnou obranu. (ilustrační foto ara)

Neuvěřitelný příběh se odehrál v pražské Libni v září 1912. Hostinský tam na vzdálenost dvou kroků vystřelil z revolveru na opilého hosta. Trefil ho do úst, ale kořala nezemřel. Střelu vyplivl a přežil.

Střelcem byl hostinský z putyky na Královské třídě, dnes Sokolovské ulici. Zázračně přeživším pak mladý kočí Vilém L. (24). Šenkýř střílel v sebeobraně. Odmítl totiž Vilémovi L., který sotva stál na nohou, nalít další alkohol. Nato mu kočí pohrozil, že mu »uřízne hlavu«. Jakmile sáhl do kapsy, hostinský se vyděsil, že Vilém L. opravdu vytáhne v příštím okamžiku nůž. Proto popadl revolver, který měl schovaný pod nálevním pultem, a na opilce zblízka vypálil.

Co následovalo, popsal dobový tisk: „Zraněný kulku vyplivl, načež teprve se svalil na podlahu zmítaje sebou více v alkoholickém podráždění nežli z následku poranění. Zbraň byla velice chatrný výrobek. Neboť ačkoliv kulka zasáhla L. přímo do úst, vyrazila mu pouze v hořejší čelisti jeden zub a zarazila se mezi patrem a kořenem jazyka.“ Když dorazil lékař, odmítl ožrala otevřít ústa. Pak ho hosté donesli do vozu, který ho odvezl do špitálu. Tam se ukázalo, že L. utrpěl jen lehké zranění. Hostinského sebrala policie. Čelil totiž obvinění z »překročení nutné obrany«.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.