Sourozenci uhořeli při hře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Sourozenci uhořeli při hře!

Tragédii způsobila vadná dvířka kamen.
Tragédii způsobila vadná dvířka kamen. (ilustrační foto ara)

Deset dnů se na podzim 1926 na Podkarpatské Rusi, která tehdy byla součástí Československa, ve strašlivých bolestech trápili dva malí popálení sourozenci (5 a 3), než je konečně vysvobodila milosrdná smrt. 

Obě děti utrpěly na celém tělíčku děsivé popáleniny, které jim nedávaly nejmenší naději na záchranu života. K tragédii došlo v obci Bilky v okrese Iršava 24. září 1926. Podle zprávy deníku Lidové noviny z 3. října téhož roku nepozorná selka Maria D. nechala své dva malé potomky, jejichž pohlaví list neupřesnil, bez dozoru si hrát v kuchyni u sporáku. Ten bohužel měl porouchaná dvířka, jež se nedala řádně uzavřít. Stačilo velmi málo a děti se snadno dostaly k planoucímu ohni.

Vzápětí se na obou malých nešťastnících vzňal oděv a příšerná tragédie byla hotová. Děcka se pak už jen trápila v nemocnici, než obě ve stejný den 2. října 1926 vydechla naposledy. Jak byla jejich matka, která bezpochyby tragédii zavinila, tehdejším československým soudem potrestána, není známo. Daleko horším trestem než vězení pro ni ovšem byla ztráta dvou dětí naráz.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.