Student nepřežil havárii drezíny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Student nepřežil havárii drezíny

Mladík neměl na drezíně co dělat.
Mladík neměl na drezíně co dělat. (Ilustrační foto ara)

Pod koly lokomotivy nákladního vlaku zemřel v roce 1934 na lesní trati u Tuřích Remet na Podkarpatské Rusi v bývalém Československu Karel M. (†21), student práv z Kutné Hory. Kvůli tomu stanula trojice obžalovaných před krajským soudem v Užhorodě.

Karla M. a jeho spolužáka z fakulty, kteří na Podkarpatskou Rus vyrazili z Čech za dobrodružstvím, nechal svézt Josef Š., řidič motorové drezíny z obce Perečín, na lesní úzkokolejce. Stroj řídil Jan D., adjunkt berního úřadu v Perečíně. Jízdu cizích osob na lesní dráze přitom přísně zakazovaly patřičné předpisy vydané ředitelstvím státních lesů v Užhorodě. U Tuřích Remet narazila drezína do nákladního vlaku vezoucího dříví. Studenta Karla M. vymrštil náraz pod kola parní lokomotivy, pod nimiž zemřel. Šetření ukázalo, že drezína jela dvojnásobně vyšší rychlostí, než jaká byla přípustná. Trestní senát soudu v Užhorodě poslal řidiče drezíny Josefa Š. do kriminálu na čtyři měsíce. Jana D. odsoudil k pěti měsícům vězení. Kontrolora lesní dráhy Karla O. shledal soud vinným z toho, že drezínu pustil na trať přímo proti nákladnímu vlaku. Tomu »nadělil« dva zamřížované měsíce.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.