Pokuta za kohoutí teror! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pokuta za kohoutí teror!

Agresivní kohout skončil na pekáči.
Agresivní kohout skončil na pekáči. (Ilustrační foto ara)

Zuřivý kohout, doslova terorizující okolí, to byl předmět žaloby, kterou řešil v prosinci 1939 olomoucký soud. Žalovaným byl hajný O. V. z obce Uhersko na Olomoucku, kterému nebezpečný opeřenec patřil.

Hajný kohouta dostal jako kuře, ovšem z nevinného ptáčátka vyrostl doslova nebezpečný »vládce dvora i okolí«. Kdokoli, kdo se objevil v jeho blízkosti, musel počítat s ostrými pařáty a zběsilými klofanci na vlastní kůži. Když rozvztekaný kohout napadl a do krve zranil malého chlapce, došla jeho otci trpělivost a hajného O. V. zažaloval. A sice za to, že kohouta »nezabezpečil tak, aby nenapadal lidi a neubližoval jim na zdraví«.

Podle zprávy dobového tisku z 16. prosince 1939 uznal soud v »opravdu kuriosním přelíčení odpovědnost hajného za počínání surového domácího kura« a napařil mu pokutu ve výši 50 korun. Svárlivý a nebezpečný kohout se však soudního procesu nedočkal. Ještě před jeho započetím skončil na pekáči.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.