Pokuta za kohoutí teror! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pokuta za kohoutí teror!

Agresivní kohout skončil na pekáči.
Agresivní kohout skončil na pekáči. (Ilustrační foto ara)

Zuřivý kohout, doslova terorizující okolí, to byl předmět žaloby, kterou řešil v prosinci 1939 olomoucký soud. Žalovaným byl hajný O. V. z obce Uhersko na Olomoucku, kterému nebezpečný opeřenec patřil.

Hajný kohouta dostal jako kuře, ovšem z nevinného ptáčátka vyrostl doslova nebezpečný »vládce dvora i okolí«. Kdokoli, kdo se objevil v jeho blízkosti, musel počítat s ostrými pařáty a zběsilými klofanci na vlastní kůži. Když rozvztekaný kohout napadl a do krve zranil malého chlapce, došla jeho otci trpělivost a hajného O. V. zažaloval. A sice za to, že kohouta »nezabezpečil tak, aby nenapadal lidi a neubližoval jim na zdraví«.

Podle zprávy dobového tisku z 16. prosince 1939 uznal soud v »opravdu kuriosním přelíčení odpovědnost hajného za počínání surového domácího kura« a napařil mu pokutu ve výši 50 korun. Svárlivý a nebezpečný kohout se však soudního procesu nedočkal. Ještě před jeho započetím skončil na pekáči.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.