Zloděj kradl šperky i zavařeniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Zloděj kradl šperky i zavařeniny!

Kromě zlata bral jídlo a obzvlášť miloval domácí zavařeniny.
Kromě zlata bral jídlo a obzvlášť miloval domácí zavařeniny. (ilustrační foto ara)

Pověst nepolapitelného »dlouhoprsťáka« si na severu Čech vysloužil zloděj, který zjara a počátkem léta 1970 řádil zejména v Ústí nad Labem a okolí. Než se ho kriminalistům podařilo vypátrat a polapit, nakradl si kořist za 25 tisíc tehdejších korun. 

Chmatákova kořist představovala v té době velké peníze, šlo o zhruba mzdu zaměstnaného občana za více než rok poctivé práce. Průměrná měsíční hrubá mzda byla 1937 Kčs.

Zloděj kradl výlučně v rodinných domcích, které si pečlivě obhlížel a vybíral. Do »akce« se vydával tehdy, když měl jistotu, že v domě nikdo není. Kradl hlavně peníze a šperky. Nepohrdl ale ani průmyslovým zbožím a pečlivě »bílil« také spižírny. Z těch si odnášel drahý alkohol, uzeniny a konzervy.

Kuriózní bylo, že měl políčeno i na domácí zavařeniny, které v té době vyráběla většina přičinlivých hospodyněk. Severočeští muži zákona na drzého pobertu delší čas marně líčili pasti. Pak se jim ale zadařilo, a jak 25. července 1970 napsal denní tisk, lapili ho přímo při činu. Ukázalo se, že jde o zlotřilce (30), který se na Ústecko vydával za zlodějnami z nedalekých Teplic. Tam se už nevrátil. Putoval do vazební cely, pak před soud a nakonec do kriminálu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.