Vlak smetl povoz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vlak smetl povoz!

Koňský povoz vjel na koleje.
Koňský povoz vjel na koleje. (Ilustrační foto ara)

Tři muži zahynuli v listopadu 1965 na železničním přejezdu u západoslovenského města Holíč poté, co povoz tažený koňmi smetl přijíždějící nákladní vlak. Jeden mladík utrpěl poranění hlavy. Jedenáct jeho kamarádů se přitom podruhé narodilo...

Na kozlíku seděl kočí Augustin H., ve voze pak dvanáct branců z Radimova v okrese Senica. Vraceli se ze Skalice, kde absolvovali odvodové řízení, a notně slavili za popíjení vína z demižonu.„Při zpáteční cestě k nim přistoupili dva lesní dělníci, z nichž jeden měl mezi branci syna. Na nechráněném železničním přejezdu zachytil povoz nákladní vlak.

Namístě byli tři lidé – povozník Augustin H., lesní dělníci Ján O. a Štefan G. – usmrceni. Vysokoškolák Ján G. (24) utrpěl tržné rány na hlavě,“ napsal dobový tisk. Tragédii samozřejmě nepřežilo ani koňské spřežení. Jedenáct branců těsně předtím, než kočí lehkovážně vjel na koleje, slyšelo houkání přijíždějící lokomotivy a stačilo z vozu vyskočit. Jen díky tomu si železniční neštěstí nevyžádalo ještě víc obětí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.