Řezačka usekla čeledínovi zadnici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Řezačka usekla čeledínovi zadnici!

 K neštěstí došlo při řezání slámy.
K neštěstí došlo při řezání slámy. (Foto: ara)

Dvě minuty po převozu do kolínské nemocnice naposledy vydechl čeledín J. S. (†40), zaměstnaný na statku V. M. (31) ze Starého Kolína. Řezačka slámy mu v lednu 1937 uřízla celou zadní část těla. Ubožákovi nebylo pomoci, zemřel na vykrvácení.

Vinu na neštěstí nesl jak sám J. S., tak také statkář V. M. U řezačky se polámal kryt, ochranný koš z drátěného pletiva, kterým měly být chráněny kosy připevněné na otáčejícím se kole. Majitel hospodářství sice nařídil J. S., aby koš sundal a dal spravit, ale už si nezkontroloval, zda čeledín jeho příkaz splnil. A ten zapomněl...

Opominutí ho stálo život. „M. dával slámu do řezačky, S. mu ji podával. Jak se ohnul, byl jedním nožem řezačky přitlačen k ústí přístroje a uříznuta mu celá zadní část těla. Přestože byl ihned dopraven do nemocnice, následkem vykrvácení zemřel,“ uvedl dobový tisk. Krajský soud v Kutné Hoře vyměřil nesvědomitému rolníkovi V. M. šestitýdenní trest vězení. Nástup do basy mu podmínečně odložil na dva roky.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.