Vojáci zabili vykradače chat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vojáci zabili vykradače chat!

Lupiči si vyhlídli k vykradení víkendové chaty a stodoly.
Lupiči si vyhlídli k vykradení víkendové chaty a stodoly. (Ilustrační foto: ara)

Prchajícího zloděje (†19) smrtelně zranili v září 1968 vojáci bývalé Československé lidové armády. K nešťastné události došlo u osady Limbach poblíž Pezinku na západním Slovensku.

Dvojice mladých zlodějů si pro vykrádání chat nevybrala zrovna dobrou dobu. Napjatá situace těsně po událostech ze srpna 1968 a okupace Československa přispěla k tomu, že vojáci neváhali střílet. Vše začalo oznámením, že několik chat v okolí Limbachu bylo vykradeno, přičemž ničemové ještě řádili v jedné z nich. Příslušníci Veřejné bezpečnosti okamžitě zahájili pátrací akci, do které se zapojili i vojáci z nedaleké posádky.

„Pátrací skupina vedená praporčíkem VB Dujkem prchající pachatele pronásledovala, a když ani po několikeré výzvě nezůstali stát, vystřelil praporčík pro výstrahu do vzduchu. Když ani poté se prchající nezastavili, použili zbraně příslušníci armády. Na kopci pak byl nalezen mladý lupič. Zranění podlehl,“ popsal dobový tisk.

Druhý dlouhoprsťák (20) pochopil, že tady končí legrace, a vzápětí se vzdal uniformovaným pronásledovatelům. Vyšetřování ukázalo, že mladíci, kteří nikde nepracovali, vyloupili v okolí Pezinku na padesát chat. Přeživší chmaták byl předán justici k potrestání. Oprávněnost použití služební zbraně ze strany vojáků řešil vojenský obvodový prokurátor.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.