Pokladník a starosta vytunelovali záložnu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pokladník a starosta vytunelovali záložnu!

V trezoru mělo být 39 tisíc, byl ale prázdný.
V trezoru mělo být 39 tisíc, byl ale prázdný. (Foto ara)

Tunelářství kvetlo i v době Rakouska-Uherska. Revize hotovosti v záložně v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku roku 1888 našla v tamní kase pouze několik zlatých. Přitom tam měl pokladník Josef H. opečovávat celkem 39 tisíc, majetek místních podnikatelů, dělníků a kupců!

Otázka zněla, kam zmizely peníze. Starosta záložny Augustin F., kontrolor Josef K. ani zmíněný pokladník Josef H. na ni odpovědět neuměli. Co správce kasy doznal, byla jeho vášeň v loterijních losech, které si kupoval za peníze, které mu nepatřily.

Šetření ukázalo, že zejména Karel H., dřívější starosta, si do záložny chodil pro peníze co chvíli se slibem, že částku vrátí ještě do konce týdne. Ale – sliby, chyby... Ke všemu se ukázalo, že pan pokladník drze falšoval účetní doklady a písemnosti, jako by se nechumelilo.

Rakousko-uherské soudnictví se s viníky tohoto typu nepáralo. Krajský soud v Mladé Boleslavi poslal pokladníka Josefa H. na pět roků do tuhé káznice. A aby svou vinu řádně odčinil, byl navíc odsouzen k půstu každého čtvrt roku.

Kontrolor podle vyšetřovatelů kontroloval účty tak mizerně, že za to vyfasoval sedm měsíců basy. Nejlépe pochodil starosta Augustin F., ten si odseděl šest neděl se třemi půsty. Rozsudek pamatoval i na rozkradené peníze. Ty museli podle rozsudku odsouzení do krejcaru vrátit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.