Vydávali se za detektivy a loupili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Vydávali se za detektivy a loupili!

Falešní kriminalisté ukradli, co mohli.
Falešní kriminalisté ukradli, co mohli. (Ilustrační foto ara)

Lupiči se vydávali za kriminalisty. Čtveřice mladíků obstoupila v lednu 1965 havíře Tomáše K. z Horní Suché na Karvinsku. Představili se jako detektivové kriminálky, ale pak ho oloupili.

Mladíci zneužili respektu k autoritám, který nebohý havíř měl. Odlákali ho do ústraní a pak mu začali vyhrožovat. Dobře věděli, že muž právě dostal výplatu. Donutili ho, aby jim vydal 1100 Kč, které si za měsíc vydělal. Pro představu: mohl si za ně koupit třeba šestery boty; na televizor by ovšem potřeboval pracovat skoro čtyři měsíce. Zločinci se však s výplatou nespokojili. Svou oběť oloupili ještě o dalších 40 korun z peněženky a o náramkové hodinky. Pak utekli.


Skuteční kriminalisté však odvedli dobrou práci. „Za čtyři dny byli všichni čtyři lupiči ve vazbě. J. S., brigádník na Dole Zápotocký, bulač směn, jeho společník S. K., který se nedávno vrátil po odpykání trestu, J. D., několikrát trestaný za krádeže a příživnictví, a mladistvý L. T., který byl 14 dní před spácháním tohoto trestného činu odsouzen k podmíněnému trestu,“ napsal dobový tisk. Všichni falešní »detektivové« znovu skončili před soudem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.