Národního správce zastřelil a obral vrah! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Národního správce zastřelil a obral vrah!

Fotografie
Fotografie (internal)

Funkce národního správce, který za stát v roce 1945 přebíral německé podniky, byla prestižní a znamenala často postup v kariéře. Ale také mohla být danajským darem. Karla B. ze středočeských Votic stála život.

V ovesných snopech na poli mezi obcemi Křešice a Vrchotovy Janovice našli rolníci 27. srpna 1945 mrtvolu muže. Bylo jasné, že zemřel násilnou smrtí. Kdosi ho zastřelil. Totožnost neznámého nebožtíka kriminalisté, kteří vraždu začali vyšetřovat, zjistili poměrně brzy. Šlo o národního správce votických octáren Karla B. Toho rodina
a spolupracovníci už pár dní pohřešovali.

Karel B. byl významnou osobností votického veřejného života a jednou z ústředních postav dožínkových slavností, které se ve Voticích uskutečnily na konci sklizně v létě 1945. Po jejich skončení naložil do svého osobního automobilu hosty, kteří na dožínky přicestovali z Prahy, a zamířil s nimi směrem k hlavnímu městu. V pořádku je tam dovezl a vracel se zpět do Votic. Pak ale záhadně zmizel. Podle kriminální policie byl nepochybně zastřelen a následně oloupen. Vrah či vrahové patrně odjeli vozem Karla B. i se značnou finanční hotovostí, kterou měl národní správce octáren při sobě. Případ nebyl nikdy vyřešen.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.