Horník ubil kolegu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Horník ubil kolegu!

Horníci bývají silní chlapi, když se poperou může jít o život.
Horníci bývají silní chlapi, když se poperou může jít o život. (Ilustrační foto ara)

Horníci nebývají žádní třasořitkové a když se porvou, může jít o život. Potvrdilo se to v říjnu 1956 v Mariánských Horách na okraji Ostravy.  Nedělní hospodská bitka skončila smrtí Ondreje N.

Rvačku mezi horníky odstartovala zbytečná opilecká hádka, kterou vyvolal Vojtěch H. Do mely, která záhy nastala, se zapojilo celkem sedm mužů, většinou pracovníků dolu Jan Šverma. Kořalečníci se začali prát v lokále. Když je odtud číšník vyhodil, pokračovali na ulici. Jako největší bijec se ukázal Alexander G.


Ten měl ruce jako lopaty a když dal ránu, bylo zle. Josefu O. zlomil pravou loketní kost a Ondreje N. zranil tak těžce, že po převozu do špitálu zemřel. Soud se rváči z Mariánských Hor se konal 13. prosince 1956. Nejprve vyslechl dvanáct svědků. Pak vynesl verdikt. Alexandra G. poslal za smrt Ondreje N. do kriminálu na dvanáct let, pěti dalším obžalovaným uložil výrazně nižší tresty. Přestože Josef O. utrpěl v bitce vážné zranění, i on byl za účast v rvačce odsouzen, a to k dvěma měsícům.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.