Nacisté vraždili v noci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Nacisté vraždili v noci!

Známého odpůrce nacismu zabili 
v Mariánských Lázních.
Známého odpůrce nacismu zabili 
v Mariánských Lázních. (Ilustrační foto ara)

Známého odpůrce nacismu, německého emigranta profesora Theodora L. (†61) zasáhl zákeřný vrah 30. srpna 1933 dvěma ranami z pistole vypálenými v noci do svítícího okna mariánskolázeňské vily.

Profesor Theodor L., filozof a žurnalista židovského původu, uprchl do Československa krátce poté, co se moci v Německu chopili hitlerovští nacisté. Usídlil se v Mariánských Lázních, kde bydlel ve vile zvané Edelweiss, tedy česky Protěž. Tam ho zasáhly výstřely z vražedné pistole. Těžce zraněný muž zemřel druhého dne v mariánskolázeňské nemocnici.


Jeho vrah Rudolf E. a zločincův komplic Rudolf Z. po spáchání atentátu zmizeli přes hranice do Německa. Tam se jim dostalo velkolepého poděkování a ocenění. Nacisté původně plánovali, že Theodora L. unesou zpátky do třetí říše, ale profesora částečně střežila československá policie. Proto se ho rozhodli raději umlčet navždy. Vrazi se pak pod změněnými jmény stali členy úderného oddílu SA. Po porážce nacismu se kauza profesorovy vraždy dostala před soud. Rudolf E. byl odhalen a potrestán 13 roky vězení. Rudolf Z. souzen nebyl. Padl totiž na frontě.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.