Viděl přízraky a oběsil se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Viděl přízraky a oběsil se!

Duševně nemocný četník viděl agresivní přízraky.
Duševně nemocný četník viděl agresivní přízraky. (scom)

Četnický velitel v Radnici na Rokycansku, štábní strážmistr Václav K. (†45) zburcoval v září 1925 své podřízené. Tvrdil jim, že stanici ohrožují ozbrojení mladíci. Pravda byla ale docela jiná...

Štábní strážmistr Václav M. křičel na svého podřízeného strážmistra Josefa M., aby zastřelil zvláštně oblečené mladíky, kteří na četnickou stanici útočí. Když mu Josef M. oponoval, že nikoho nevidí, rozčileně mu údajné agresory ukazoval. Za okny však nikdo nestál... Václav M. se pak pokusil přízraky, které viděl jen on, zastřelit sám. V tom mu ale jeho podřízení zabránili. Strážmistr Karel Š. vzal rozrušeného velitele na procházku, aby Josef M. měl čas uklidit z dosahu psychicky nemocného velitele zbraně a řemeny. Nešťastný štábní strážmistr se necelé tři týdny před incidentem vrátil z nemocnice, kde pobýval kvůli »podráždění nervů«.

Léčba však zjevně nezabrala a doktor mužstva ho opět poslal marodit s diagnózou »nervósa«. Velitel se měl vrátit do špitálu, čemuž se ale bránil. Nakonec slíbil, že se hospitalizovat nechá. Den před nástupem do nemocnice se ale oběsil. Mrtvolu našla ráno posluhovačka Marie B. ve staniční kuchyni. Jako oprátku použil Václav K. řemínky od služebního pláště. Strážmistři Josef M. a Karel Š. vyslechli úřední výtku, protože se o nadřízeného patřičně nepostarali.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.