Láska k lehké děvě stála četníka život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Láska k lehké děvě stála četníka život!

Fotografie
Fotografie (internal)

S »dívkou lehčích mravů« jménem Mizzi K. si začal románek četník Richard Š. ze stanice v Karlových Varech. Chodili však spolu pouhých devět dní. Pak mladý četník Mizzi zastřelil a vzápětí si výstřelem z téže pistole sám vzal život.

Milostné vztahy četníků byly ve skutečnosti složitější, než ukazoval seriál Četnické humoresky. Muži zákona nesměli mít nevinné pletky, jen vážné známosti vedoucí ke svatbě. Jejich nastávající pak musela mít dobrou pověst, být »mravně zachovalá«, jak se tehdy říkalo. To však Mizzi nesplňovala. Do svého deníčku si dívka zapsala, že velitel světnice strážmistr Václav K. na jejího milého tvrdě naléhal, aby známost ukončil.

Strážmistr připustil, že asi dvakrát Richardovi Š. domlouval, ať Mizzi K. opustí. Jednak kvůli její nevalné pověsti, jednak proto, že jeho podřízeného odváděla od řádného plnění služebních povinností. Richard K. se však k rozchodu s milenkou neodhodlal. Podle zjištění vyšetřujících orgánů se obával, že by si Mizzi mohla ublížit. Proto se 16. června 1919 oba dohodli na společném odchodu ze světa. Nejprve zastřelil svou milou a pak sebe. Tragédie se odehrála na cestě z Karlových Varů do Březové, jež tehdy nesla německý název Pirkenhammer

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.