Kuchař bodl vojáka do srdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Kuchař bodl vojáka do srdce!

Útok nožem skončil tragicky.
Útok nožem skončil tragicky. (Profimedia.cz)

Hádka mezi vojákem a kuchařem v červenci 1936 skončila ranou nožem do srdce. Pomocný kuchař 202. dělostřeleckého pluku v Kežmaroku zaútočil na vojína A. B. Ostří nože proniklo 11 cm hluboko, přímo do srdce, přičemž přeřízlo hlavní tepnu – aortu.

Pachatel pocházel z obce Brusno na Banskobystricku. Odtud narukoval do Kežmaroku, kde ale nemusel cvičit v plné polní, získal totiž teplé místo v kuchyni. Nejednalo se o žádné neviňátko. Už před vojnou si za různé prohřešky proti zákonu odseděl dva týdny v base. Záznam o příčině hádky mezi oběma muži se nedochoval. Jisté však je, že skončila tragicky. „Smrtelně zraněný vojín po tříminutovém trápení zemřel,“ píše se v dobových dokumentech.

Pomocný kuchař se pokusil po útoku na kolegu ve zbrani od útvaru utéct, ale byl dopaden, spoután a dopraven do věznice v Banské Bystrici. Jak vyplývá z rozsudku, vojenský soud v jeho činu nespatřoval trestný čin vraždy, nýbrž »jen« zabití. Proto byl pachatel odsouzen na pouhých sedm měsíců »tuhého vězení«.

 

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.