Služku střelil do tváře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Služku střelil do tváře!

Syn nájemce dvora se vrátil z vycházky z polí a svou zbraň nechal ostře nabitou... (ilustrační foto)
Syn nájemce dvora se vrátil z vycházky z polí a svou zbraň nechal ostře nabitou... (ilustrační foto) (Aha! - Marek Pátek, Pavel Machan, ara)

Vážné zranění způsobené výstřelem z pušky utrpěla v únoru 1901 Anna M. sloužící v nájemním dvoře ve Velharticích na Klatovsku. Neopatrným střelcem byl čeledín Václav L.

Osudného dne kolem třetí hodiny odpoledne se vrátil syn nájemce dvora Isidor S. z vycházky do polí. Ostře nabitou pušku, kterou nesl s sebou, postavil neopatrně za otevřená vrata stodoly, kde tou dobou pracovalo několik lidí včetně Anny M. Sám pak odešel do sýpky. Čeledín Václav L. si opuštěné zbraně všiml a za zvědavosti ji zvedl. Ačkoli ho kolega Martin V. varoval, Václav L. ho neposlechl. Pušku namířil na Annu M., natáhl kohoutek a stiskl spoušť. Vzápětí vyšla rána a náboj zasáhl ze vzdálenosti pěti kroků ženu do obličeje.

Jako zázrakem zůstala Anna M. naživu. První pomoc jí poskytl velhartický lékař, který její zranění vyhodnotil jako těžké. Vzápětí proto nařídil neprodlený převoz Anny M. do všeobecné nemocnice. Čeledín Václav L. na svou obhajobu uvedl, že skutečně nedbal varování Martina V., neboť předpokládal, že by pan Isidor nenechal zbraň stát za vraty stodoly nabitou. V tom se ale krutě mýlil a Anna M. za to zaplatila zdravím...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.