Měli naplánovou vraždu a emigraci, ale někde se stala chyba... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Měli naplánovou vraždu a emigraci, ale někde se stala chyba...

Miroslav K. a jeho kumpáni si chystali na taxikáře sekyru.
Miroslav K. a jeho kumpáni si chystali na taxikáře sekyru. (scom)

 Čtveřice mladých dělníků ze Štramberku na Novojičínsku plánovala útěk do západního Německa. Peníze na pohodlný život v cizině si chtěli obstarat vraždou.  Kvůli své povídavosti však skončili ve vězení dřív,  než stačili někomu ublížit.

Miroslav K. (19), Oldřich J. (18), Josef K. (18) a Oldřich F. (18) se v březnu 1961 rozhodli, že přepadnou prodejnu šperků.  Měli v plánu prodavačku ubít železnou tyčí, na dveře pověsit nápis inventura a provozovnu vykrást.  Jenže v prvním obchodě, do něhož zamířili, bylo více zaměstnanců, než čekali, a v druhém probíhala skutečná inventura. Dalším »geniálním« plánem povedené čtveřice bylo přepadení prodavačky z Pramene,  která nosila tržbu do banky. Miroslav K. se ji snažil odlákat tvrzením, že měl její snoubenec nehodu. Prodavačka mu ale nevěřila a nikam s ním nešla.

Nakonec mladíci plány na loupež vzdali a rozhodli se, že přepadnou taxikáře, zabijí ho sekyrou a hranice projedou v kradeném voze. Vzhledem k tomu, že o svých vražedných nápadech mluvili s kumpány po hospodách zcela otevřeně, brzy si o nich »cvrlikali vrabci na střeše«.  Kamarádi si nejprve mysleli, že jde jen o legraci. Čtveřice se totiž dokonce chlubila, že v Německu z nich budou továrníci. Když ale viděli, že si Miroslav K., Oldřich J., Josef K. a Oldřich F. skutečně připravují zbraně, raději vše nahlásili úřadům. Příslušníci VB čtveřici zadrželi v hotelu ve chvíli, kdy už k nim mířil objednaný taxikář. U sebe mladíci měli železné tyče a sekyru. Vůdci gangu Miroslav K. a Oldřich J. skončili ve vězení, zbylí dva výtečníci dostali podmínku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.