Jak neplatit pokuty? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak neplatit pokuty?

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (: Alexandr MALACHOVSKÝ)

12 fíglů, které můžete použít, pokud máte pevné nervy

  1. Policie vás chytla za překročení povolené rychlosti.
    Finta: Napadněte důkazy, které proti vám policisté mají. Ať vám ukážou fotku, či radarový snímek. Důkaz je v tomto případě na nich.
    Jenže: Při měření rychlosti používá už policie záznamové zařízení skoro vždy.
  2. Stejný případ – překročení povolené rychlosti.
    Finta: Zaměřte se na radar. Požadujte kalibrační protokol v originále, který musí policista předložit na místě, kde vás zastavil, a také musí ukázat kalibrační známky na těle radaru. Pokud policista něco z toho nemá, je měření neplatné.
    Jenže: Kalibraci už nyní policisté vozí stále s sebou, stejně jako dokumenty o funkčnosti radaru. Navíc riskujete, že se policisté naštvou, a »zavaří« vám.
  3. Nesouhlasíte s pokutou a policista postoupí případ ke správnímu řízení.
    Finta: Na obecním úřadu si stůjte na svém a tvrďte opak toho, co říká policista. Úřad se tak dostane do problematické situace. Když budete třeba tvrdit, že jste netelefonoval za jízdy, ale jen se škrábal na uchu, nikdo vám nedokáže opak.
    Jenže: Správní orgán má právo hodnotit důkazy na základě své volné úvahy. A policistovi se vždy věří víc než řidiči (vychází se z toho, že policista lhát nepotřebuje, kdežto řidič zapírá kvůli strachu z trestu) – je proto dobré mít svědka, který vaši verzi potvrdí.
  4. Spáchal jste přestupek, jste předvolán ke správnímu řízení na úřad.
    Finta: Prostě si předvolání k podání vysvětlení nevyzvednete na poště.
    Jenže: Trest může nabýt právní moci, i když si obsílku nepřevezmete. Podle správního řádu je na nepřevzatou zásilku po 10 dnech nahlíženo jako na doručenou. Můžete pak u soudu dokázat, že jste si obsílku nemohli vyzvednout (nemoc, cesta do zahraničí), správní řízení vás potom ale stejně nemine.
  5. Policista vám na místě zabavil řidičák. Do dvou dnů ho musí předat na obecní úřad, který je pak povinen s vámi do pěti dnů zahájit správní řízení.
    Finta: Obecní úřad vám pošle usnesení o zahájení řízení o zadržení řidičáku a vy si ho do pěti dnů nevyzvednete. Úřad vám pak musí řidičák vrátit.
    Jenže: Dlouho se z něj ale těšit nebudete. Správní řízení vás nemine a v něm vám pak „papíry“ stejně vezmou. Nejpozději o ně přijdete při první silniční kontrole, kdy počítač policii řekne, že řídíte neoprávněně.
  6. Spáchali jste přestupek a zastaví vás policie.
    Finta: Spolujezdec může předstírat žlučníkový záchvat, či zánět slepého střeva. Zákon stojí při vás. Hovoří o institutu krajní nouze. Pokud se snažíte zachránit zdraví či život člověka či zabránit škodě, můžete předpisy porušit.
    Jenže: Policista vás může doprovodit do nemocnice. V nemocnici se pak buď musíte dohodnout s doktorem, nebo říct, že se nemocnému jako zázrakem ulevilo. Ať mu někdo dokáže, že ho břicho nebolelo!
  7. Kvůli přestupku vám přijde předvolání na obecní úřad. Tam mají jako důkaz radarový snímek vašeho auta.
    Finta:
    Můžete třeba podplatit bezdomovce, který vezme přestupek na sebe. Nebo se odvolat na to, že řídil někdo z vaší rodiny. Podle listiny základních práv a svobod může být totiž podání vysvětlení odepřeno, jestliže by tím hrozilo osobám blízkým (rodiče, děti, manželka, sourozenec...) nebezpečí postihu.
    Jenže: Pokud police prokáže, že jste si vymýšlel (např. má fotku, na níž při přestupku sedíte za volantem vy), může jít dokonce o trestný čin. Také nesmíte říct, že vůbec nevíte, kdo auto řídil – jinak dostanete pokutu 5 000–10 000 Kč.
  8. V krvi máte víc než 1,25 promile alkoholu (zhruba 5 piv). Zastaví vás policisté a vy víte, že vám hrozí pokuta 25 000 až 50 000 Kč, sedm trestných bodů, možná i odebrání řidičáku a soud, který vás může dokonce zavřít…
    Finta:
    Odmítněte test na přítomnost alkoholu v krvi. U soudu proti vám nebudou důkazy, trestní rejstřík tak bude mít i nadále čistý.
    Jenže: Pokuta (až 50 000 Kč) a ztráta řidičáku (až na 2 roky) vás ale nemine.
  9. Policie se vás pokouší zastavit. A vy víte, že vám hrozí tvrdý trest…
    Finta:
    Nezastavíte, pak už jen stačí přefrčet pár křižovatek, vylézt z auta a rychle utéct… Jestliže později dostanete předvolání, abyste přestupek vysvětlili, můžete být v klidu. I když má policie snímek vašeho vozu při přestupku, je to na trest málo. Jestliže na snímku není vidět váš obličej, tvrďte, že vy jste neřídili.
    Jenže: Kde máte jistotu, že vás policisté nedohoní? Nebo že nevyfotili váš obličej? A co když při stíhání použijí zbraň?
  10. Pokoušíte se policistovi nabídnout úplatek.
    Finta:
    Snažte se to zabalit do různých dvojsmyslů, aby vás zatvrzelý policista nemohl obvinit z uplácení.
    Jenže: Tvrdý muž zákona vás nechá vymluvit, vezme peníze, vzápětí vám ale nasadí pouta a vrhne vás do spárů policejního komisaře, aby vás obvinil z trestného činu úplatkářství. Navíc policie má být brzy vybavena videokamerami a diktafony a bude muset každé řešení přestupku zdokumentovat (pravda, i diktafon se může „porouchat“…).
  11. V případě, že nesouhlasíte s výší pokuty, je policista povinen na vaši žádost sepsat protokol, ve kterém musí být čas, datum a zúčastnění svědci.
    Finta:
    Do protokolu uveďte, že se vám policista zdál opilý. Pokud ho pak podepíše, musí dát do čtyř hodin krev, aby vyvrátil podezření. Je pravděpodobné, že ho parafovat odmítne a nechá vás jet.
    Jenže: Budeli bestie, zavolá na místo kontrolní orgán nebo nadřízeného a bude záležitost dál řešit. Jeho velitel ho před vámi podrobí dechové zkoušce a vám hrozí nepříjemnosti kvůli křivému obvinění.
  12. Přicházíte k autu, u něho už stojí policisté a nasazují »botičku«.
    Finta:
    Tvrďte, že jste autem nepřijeli, a že tudíž nenesete odpovědnost za to, že tam stojí. Pokud bude od vás chtít policista jména a adresu řidiče, který tam auto postavil, odmítněte vysvětlení s tím, že šlo o osobu vám blízkou.
    Jenže: V tomto případě žádné „jenže“ není. Policista je pak povinen botičku z vašeho auta sundat. Jakýkoliv další nátlak na řidiče nebo hrozba, že „když se nepřizná, botičku tam nechají a je jim to jedno“, jsou v rozporu se zákonem. Pokud policista v danou chvíli botičku neodstraní, porušuje zákon a naplňuje skutkovou podstatu trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele. A za zmínku také stojí nárok na náhradu ušlé škody. Zablokované auto může vlastnit podnikatel, který kvůli botičce nemůže jet uzavřít nějakých obchod.

Právník nám radí, jak na policisty

Nový silniční zákon už platí druhý měsíc a mezi řidiči budí kromě odporu především strach. Právník Petr Drapák tvrdí, že není na místě se bát, ale je nutné především se s novými předpisy seznámit. Řidič by měl vědět, co všechno ho může potkat, a znát svá práva. Jen v takovém případě je totiž schopen se účinně bránit!

Většina řidičů je z nového zákona znechucena, jak se na něj díváte vy?
„Novela silničního zákona opravdu vzbudila mezi českými řidiči obrovskou vlnu nevole a odsouzení, já bych ovšem podotkl především to, že v podstatě se nezměnil zákon, ale došlo k výraznému zpřísnění sankcí za přestupky. Na jednu stranu je samozřejmě dobře, že doposud došlo k zvýšení bezpečnosti na silnicích, na stranu druhou se tu ale otevřel prostor ke korupci. Řidiči mají asi strach hlavně z policejní šikany, proto je nezbytně nutné, aby se s novými pravidly důkladně seznámili a znali nejen své povinnosti, ale i práva.“

Lze se proti případné policejní zvůli vůbec nějak bránit?
„Pokud si člověk není žádného přestupku vědom, měl by mu policista podat pádný důkaz, že k nějakému porušení předpisů došlo. Navíc policisté mají právo kontrolovat řidiče, i když žádný přestupek nespáchal. Stačí jim totiž jen podezření, což je vskutku dost těžce definovatelný pojem. Pak je dobré vědět třeba to, že policejní vůz, měřící rychlost, musí být takový ten typický, který všichni známe – zelenobílý s příslušnými nápisy Policie, nebo civilní auto, které ale musí mít nápis na boku a na víku motoru, parkující civilní automobil musí mít cedulku s nápisem Policie alespoň za předním sklem. Naproti tomu obecní strážníci neboli městská policie v civilních autech měřit rychlost vůbec nesmí.“

Když je řidič přesvědčen, že nic nespáchal, jak se má zachovat?
„Pokud si je člověk stoprocentně jist, že nic nespáchal, a s pokutou nesouhlasí, pak doporučuji ji neplatit, a to ani hotově, ani složenkou. Znamená to, že bude zahájeno správní řízení. Ale připomenul bych, že je to značně ošidné, protože třeba v případě tvrzení proti tvrzení se obvykle dá na slova policisty, který nemá důvod si vymýšlet.“

Co se pod pojmem »správní řízení« skrývá?
„Znamená to, že řešením přestupku se bude zabývat příslušný úřad, do jehož kompetence to spadá. Řidič tam je předvolán k takzvanému podání vysvětlení, a porušení zákona s ním bude probráno. Úředníci pak mají na řešení přestupku lhůtu jeden rok. Pokud k tomu v této době nedojde, tak odpovědnost za přestupek zanikne. Ovšem rozhodně bych nikomu neradil se na to spoléhat!“

Co byste řidiči při jednání s policisty, kteří ho zastaví, doporučil?
„Myslím, že platí staré známé rčení, že se slušností a poctivostí nejdál dojdeš. To znamená, že pokud si je člověk vědom přestupku, neměl by se snažit ze situace vykroutit arogantním přístupem.“

Jinými slovy tedy radíte zaplatit?
„Opakuji, je důležité se chovat slušně a korektně, a pokud jste si porušením pravidel vědom, pak opravdu doporučuji na místě zaplatit. Nemá cenu snažit se o zmírnění bodové sankce, tady zákon hovoří jasně. Slušné jednání vám ale může například pomoci k tomu, že zaplatíte nižší pokutu. V tomto ohledu se totiž pohybujete v jistém rozmezí a pokud policista vidí, že jste normální slušný člověk, nemá zpravidla důvod napálit vám maximální částku.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Adéla Gondíková • Agáta Hanychová • Alice Bendová • Andrea Verešová • Anife Vyskočilová • Anna Geislerová • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Dana Morávková • Dara Rolins • Dominika Mesarošová • Ester Janečková • Eva Holubová • Ewa Farna • Gábina Partyšová • Hana Krampolová • Hana Maciuchová • Hana Zagorová • Heidi Janků • Ilona Csáková • Inna Puhajková • Iva Janžurová • Ivana Chýlková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jan Kraus • Jana Boušková • Jaromír Jágr • Jiří Krampol • Jiří Langmajer • Jiří Paroubek • Jiřina Bohdalová • Karel Gott • Karel Roden • Kateřina Brožová • Klára Issová • Květa Fialová • Lejla Abbasová • Leoš Mareš • Libuše Šafránková • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Vondráčková • Mahulena Bočanová • Marta Jandová • Martin Dejdar • Martina Gavriely • Michaela Maurerová • Michaela Ochotská • Michal David • Monika Absolonová • Naďa Konvalinková • Naďa Urbánková • Oldřich Kaiser • Ondřej Gregor Brzobohatý • Ornella Štiková • Petr Janda • Petr Kolář • Petr Rychlý • Petra Faltýnová • Petra Janů • Richard Genzer • Simona Krainová • Simona Stašová • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tereza Voříšková • Tomáš Klus • Tomáš Řepka • Václav Vydra  • Veronika Žilková • Vilma Cibulková • Vojtěch Kotek • Zlata Adamovská