Šokující zjištění: Po umělých sladidlech se tloustne víc než po cukru!
WASHINGTON – Dietologové léta doporučovali těm, kteří se nechtěli vzdát sladké chuti, použití umělého sladidla. Jejich rady teď američtí vědci postavili na hlavu. Pomohli si jednoduchým pokusem s laboratorními myšmi…
Ty, které badatelé krmili jogurtem ochuceným obyčejným cukrem, měly daleko nižší chuť k jídlu než myši konzumující jogurt slazený uměle. A myši krmené umělým sladidlem také daleko rychleji přibraly na váze, navíc neměly žádnou snahu s tím něco dělat. Jak je to možné?
Podle vědců pomáhá sladká chuť tělu k přípravě na větší přísun kalorií. Když ji »ošidíme« umělým sladidlem, tělo je zmatené, dožaduje se přísunu ještě většího množství potravin a spaluje daleko méně energie. Umělá sladidla, jakými jsou např. sacharin nebo aspartan, tak mohou paradoxně způsobit tloustnutí.
12.2.2008