LEXIKON ZDRAVÍ: ZÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ

Jinak také vlčí hlad je psychické onemocnění, kdy se člověk celý den zabývá jídlem, a to buď jeho přípravou, konzumací, nebo jen pouhými myšlenkami na jídlo. Veškeré pocity postiženého, jako je např. potěšení, strach, očekávání, pocit viny a podobně, souvisejí jen s jídlem. Často může přejít v bulimii nebo anorexii.
Nejčastěji postihuje
* z 85 % ženy, často ve věku 20 – 30 let
Často se také objevuje u jedinců, kteří se nudí, nemají jiné potěšení než jídlo, žijí sami a nejsou spokojeni se svým životem.
Příčiny
Porucha často začíná v rodině, kdy se například jeden z rodičů záchvatovitě přejídá, a děti tento model přebírají. Některé prameny uvádějí, že porucha může být podmíněna i geneticky. Dalším důvodem je trauma, těžká životní situace, se kterou se dotyčný vyrovnává pomocí jídla. Čím častěji se člověk uchyluje k přejídání jako k útěku od problému, tím více se porucha prohlubuje.
Projevy
Nemocný zkonzumuje extrémní množství jídla za velmi krátkou dobu, často až do chvíle, kdy mu je špatně, přitom ale trpí neustálým strachem z tloušťky. Mnohdy střídá období, kdy dodržuje velmi přísnou dietu s obdobími, kdy se přejídá. Někdy mívají pocity nenávisti vůči lidem, kteří vztah k jídlu zvládají lépe nebo mohou jíst, co chtějí, a netloustnou. Dalšími projevy jsou tajné nákupy a konzumace jídla, neobvykle velké porce (např. celé dorty), člověk jí téměř neustále, když je s jídlem přistižen, cítí se zahanbeně. Obvyklá je i sociální izolace, člověk se stýká jen s těmi, se kterými jedí.
Důsledky
* obezita (poruchou ale mohou trpět i lidé s normální hmotností i velmi štíhlí)
* problémy s trávením, zácpa nebo průjem
* cukrovka
* problémy s krevním oběhem, srdcem, tlakem
* náchylnost k infarktu a mrtvici
* problémy s pohyblivostí
Prevence
Dobré vztahy a komunikace v rodině, dodržování pravidelného jídelníčku a pravidelný dostatečný pohyb, řešení stresových situací například pomocí meditace, vyhnout se držení drastických diet, po nichž je člověk pak více náchylný k přejedení
Léčba
Prvním krokem je zavedení pravidelnosti v jídle a úprava jídelníčku, aby obsahoval vyvážená jídla v dostatečných, ale nepřehnaných porcích. Léčba také spočívá k vyhledání a odstranění příčin, proč nemoc vznikla, může postačit psychoterapie, někdy se kombinuje i s podáváním antidepresiv.
O DALŠÍCH PORUCHÁCH PŘÍJMU POTRAVY SE DOČTETE V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY ČÍSLO 5.