LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Je libo túra do hor, nebo spíš odpočinek? V západních Čechách si vybere každý!
Dovolenou v západních Čechách si užijí nejen vášniví turisté, ale i ti, kteří mají rádi sladké nicnedělání a relaxaci! K výletům je jako stvořené Podkrušnohoří, k odpočinku pak lázeňská města, kterých je v regionu víc než dost. Stejně jako netradičních specialit, které se tu připravují převážně z piva. Vždyť v krajském městě Plzni se tento zlatavý mok vaří už od roku 1842!
PLZEŇSKO: Místo plné zábavy
Plzeňsko je krajem velmi rozmanitým. Zatímco blízké okolí Plzně je spíše průmyslovou oblastí, v severní části regionu vás překvapí množství barokních památek, na jejichž stavbě se podílel i slavný architekt Jan Blažej Santini. Samotné centrum Plzně nabízí bohaté kulturní vyžití pro každého. Kromě historických pamětihodností tu najdete i množství muzeí a zábavních center.
* Cisterciácký klášter v Plasech byl založen v roce 1144 přemyslovským knížetem Vladislavem II. Během následujících staletí prodělal několik stavebních úprav, přesto dodnes patří mezi nejpozoruhodnější stavby svého druhu u nás. Základy jsou totiž založeny na vodním a vzdušném systému. Více o životě v klášteře se dozvíte na prohlídkové trase, na kterou stojí vstupné 90 korun. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 9. a 17. hodinou.
* Kouzelnou procházku slibuje výlet z městečka Nečtiny na stolovou horu Kozelka, která vznikla vulkanickou činností v období třetihor. Ve vrcholové části skála vytváří zajímavé věže, pyramidy a ploché závrty a připomíná malé bludiště. Z Kozelky je také krásný výhled do okolí. Vyšplháte na ni po červené turistické značce.
PIVNÍ ŠTRÚDL
Pivo hospodyňky přidávaly nejen do omáček a slaných pokrmů, ale také do dezertů. Velmi oblíbeným moučníkem se stal jablečný závin z pivního těsta.
POTŘEBUJETE:
✔ 500 g hladké mouky
✔ 250 g ztuženého tuku
✔ ¼ balíčku prášku do pečiva
✔ 250 ml piva
✔ špetku soli
✔ máslo na potření
Na náplň:
✔ 800 g jablek
✔ strouhanku
✔ cukr
✔ mletou skořici
✔ kandované ovoce
✔ vejce na potření
1. Skrze cedník prosejeme mouku, nastrouháme do ní ztužený tuk, přidáme špetku soli, prášek do pečiva a přilijeme pivo. Rukama zpracujeme hutné těsto, které si rozdělíme na 4 díly.
2. Každý díl rozválíme, potřeme máslem a poté na něj navršíme strouhanku a jablka smíchaná se skořicí a cukrem. Doplníme kandovaným ovocem.
3. Každý díl svineme a na plechu propícháme vidličkou a potřeme vejcem.
4. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut. Po dopečení potřeme roztátým máslem.
CHODSKO: Místo, kde ožívají tradice
Říká se, že Chodsko je poslední národopisnou oblastí Čech, kde se stále dodržují prastaré obyčeje a nářečí. Kraj je velmi svérázný nejen díky svým obyvatelům, ale i kvůli přírodě, kterou lze pozorovat zejména v okolí vrcholu Čerchov. Do kolen vás dostanou i malebné vesničky s malými rybníky a hluboké listnaté lesy, kde se skvěle houbaří.
* Dvě věže už z dálky vítají všechny návštěvníky Domažlic. Jedna z nich patří kostelu Nanebevzetí Panny Marie na náměstí, druhá pak Chodskému hradu, kde sídlí Muzeum Chodska. Expozice je věnována nejen archeologickým nálezům v oblasti, ale také lidovým zvykům. V rámci prohlídky je možné vystoupit na vrchol věže a prohlédnout si město z ptačího pohledu. Otevřeno je každý den od 9 do 17 hodin s přestávkou mezi 12. a 13. hodinou. Vstupné stojí 50 korun.
* Příjemné osvěžení nabízí přírodní koupaliště Babylon. Od Domažlic je vzdáleno jen 5 kilometrů a má nadstandardní zázemí s převlékacími kabinkami, občerstvením i hřištěm. Do vody vede pozvolná písčitá pláž. Vstup je zdarma. Bývá v provozu většinou až do poloviny září.
* Město Klenčí pod Čerchovem je pomyslnou bránou do Českého lesa. Tuto chráněnou krajinnou oblast lemují lesy, zarůstající lady a především rozsáhlá rašeliniště. Více informací o zdejší přírodě se dozvíte v Domě přírody Českého lesa, který sídlí v budově Staré pošty. Rádi vám tu i poradí, kam se vydat na výlet. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 9. a 17. hodinou. Vstupné stojí 50 korun.
CHODSKÉ KOLÁČE
Tato laskomina má dvě podoby. V oblasti dolního Chodska se pečou takzvané dolské koláče, kdy se tvarohová náplň rozetře po celém těstě a následně se zastříkává růžičkami z máku či povidel. Na Domažlicku se připravují domažlické koláče, na které se maková, povidlová a tvarohová náplň stříká v pruzích.
POTŘEBUJETE:
✔ 110 g krupicového cukru
✔ 1 žloutek
✔ 1 celé vejce
✔ kůra z ½ citronu
✔ 1 balíček vanilkového cukru
✔ 750 g polohrubé mouky
✔ lžička soli
✔ 35 g kvasnic
✔ 125 g másla
✔ 50 ml rumu
✔ 250 ml mléka
Na tvarohovou náplň:
✔ 750 g tučného tvarohu
✔ 125 ml smetany ke šlehání
✔ 70 g krupicového cukru
✔ 2 bílky
✔ 125 g másla
✔ 2 lžíce rumu
Na makovou náplň:
✔ 250 g máku
✔ 1 vejce
✔ 100 g krupicového cukru
✔ 100 ml horké vody
Na povidlovou náplň:
✔ 400 g švestkových povidel
✔ citronová šťáva
✔ kapka rumu
1. Necháme vzejít kvasnice s trochou vlažného mléka a cukru. Mouku smícháme s cukrem, solí a vanilkovým cukrem, přidáme žloutek a celé vejce, zbylé mléko, máslo, rum, nastrouhanou citronovou kůru a kvásek. Dáme do misky vytřené olejem a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu. Poté těsto znovu propracujeme a necháme dalších 30 minut odpočívat.
2. Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu s cukrem, smetanou, rumem, máslem a citronovou kůrou. Do směsi opatrně vmícháme sníh z bílků.
3. Připravíme si makovou náplň a povidlovou náplň. Mák umeleme, smícháme s cukrem a spaříme horkou vodou. Povidlovou náplň připravíme dochucením povidel rumem a citronovou šťávou.
4. Těsto si rozdělíme na několik dílů. Z každého válečkem vyválíme placku o průměru asi 25 centimetrů, přeneseme na plech a vytvarujeme okraje. Necháme ještě čtvrt hodiny kynout.
5. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a na celé těsto rovnoměrně rozprostřeme tvaroh. Pomocí cukrářských sáčků nanášíme růžičky makové a povidlové náplně.
6. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny, dokud okraje nezrůžoví.