Migrénu spouští víno i sýr, pozor na jídelníček! Víte, jak si poradit s nesnesitelnými záchvaty bolesti?

Čas od času rozbolí hlava každou ženu. A někdy je bolest tak silná, že je většina přesvědčena, že má migrénu. Ne vždy je to pravda – migréna se totiž často zaměňuje s jinými druhy bolestmi hlavy. Když ale udeří ta skutečná, rozhodně není o co stát. Hlava třeští tak, že vám v podstatě znemožní normálně existovat! Připomeňme ještě, že migrénami trpí každá pátá žena a někdy i vícekrát za měsíc. Velmi častým spouštěčem přitom bývají potraviny, a ač to zní neuvěřitelně, dokonce i tapety!
Migréna zkrátka není jen obyčejná bolest hlavy, ale spíše několikahodinový záchvat, který může mít různou intenzitu. Typická je pro ni silná jednostranná, pulzující bolest, při které můžete mít pocit, že vás někdo mládí kladivem do hlavy (především v oblasti čela, oka, spánku). Může ji provázet nevolnost, zvracení, nechutenství. I ve chvíli, kdy záchvat odezní (nejčastěji po 3 až 72 hodinách), se člověk cítí unavený, vyčerpaný, bez energie. Nemá chuť k jídlu, nedokáže se soustředit, je podrážděný.
Tohle ji také může vyvolat:
- Některé potraviny (hlavně s obsahem tyraminu, nejčastěji červené víno, dále pak sýry, čokoláda, káva, čaj, alkohol, citrusy, sladké zákusky, klobásy/párky, aditiva- glutaman sodný)
- Nedostatečná, nepravidelná strava, zanedbaný pitný režim.
- Změny spánkového režimu (nedostatek nebo přemíra spánku, jednorázově např. o víkendu).
- Jiné bolesti v oblasti hlavy a krku (např. oko, dutiny, zuby, čelist, krční páteř).
- Okolní prostředí (např. kmitající světla, fyzická námaha, cestování, změny počasí, silné pachy).
- Emoce (stres, úzkost, ale i náhlé pozitivní očekávání).
- Hormonální změny u žen (těhotenství, kojení, menstruace, užívání antikoncepce).
* Pokud trpíte migrénami, je vhodné volit jednoduchý jídelníček. Vyhnout se musíte glutamátu, masoxu, konzervantům, barvivům, ostrým omáčkám, ale i rybám, hrášku, ořechům, zralým sýrům. Vhodné je dušené či pečené přírodní kuřecí maso, třeba kuře na medu či na bylinkách. Optimální je příloha z čistě žitné mouky nebo žitný chleba, vařené brambory, rýže, k pití se hodí voda a bylinné čaje. Zelenina se doporučuje vařená nebo dušená, ochucená pažitkou a petrželkou. Z ovoce je vhodný banán.
Pozor i na barvy a pachy!
● Pro velkou část osob trpících migrénou jsou nebezpečné jasné, zářivé barvy, hlavně na stěnách či podlaze. Mezi nejrizikovější patří černobílé dlaždice či tapety a malba s pruhy, ostře zakončenými vlnovkami, a kostkované vzory. Pozor také na větší čistě bílé plochy.
● K nejčastějším pachovým spouštěčům migrény patří parfémy (64 %), vůně jídla (55 %) a cigaretový kouř (55 %). Migrénu mohou spustit i čisticí prostředky nebo benzin.
Radí Wlasta Hlinková, průkopnice raw food a šéfky výroby Lifefood
První pomoc, když přichází migréna:
„Určitě je dobré zhluboka dýchat - někde, kde je čerstvý vzduch, a provést další odkyselující techniky - dát si nějakou zásadotvornou bombu a doplnit ji vitaminem C. Doporučuju šťávu z jednoho citronu nebo polévkovou lžíci prášku z baobabu či oboje do hrnku příjemně teplé vody a do toho přidat lžíci prášku z mladého ječmene, chlorely nebo spiruliny.“
Prevence bolestí hlavy:
„Jako prevenci bych doporučila pravidelné užívání prášku z macy, pohyb na čerstvém vzduchu, dostatečný příjem kvalitní vody, vyřazení kávy a černého čaje, dostatečný spánek a příklon k jednoduché a čerstvé rostlinné stravě.“