Porotce z MasterChef Jan Punčochář (40): Lidé mi občas nadávají!

Byl prý podvyživené dítě, přesto už od dětství pojal k vaření. Pro kulinářského mistra a porotce populární gastronomické soutěže MasterChef Jana Punčocháře (40) je to láska na celý život. A zálibu ve vaření už našly i jeho dvě děti, Matěj (8), kterého má z předchozího manželství, i Rozárka (6), kterou má se současnou manželkou Veronikou. Ač jsou Jan a Veronika spolu už sedm let, své ano si řekli až loni. Hostina se konala v jejich rodinné restauraci U Matěje. Jak slavný kuchař přijímá kritiku? A co prozradil na svoji manželku?
Jak prožíváte roli porotce v pořadu Master Chef? Někdy je potřeba být i kritický…
„Porotcování a trochu té kritiky připraveného jídla je velká zodpovědnost, každopádně soutěžícím vždy říkáme, že to není extra proti nim, že se bavíme o jídle, bavíme se o tom, jak by to mohlo být, co udělali špatně, co mohli udělat lépe, protože i z nich chceme udělat skvělé kuchaře, když už se rozhodli tomu věnovat. A je jedno, jestli budou vařit v restauraci nebo jen pro svoji zálibu. Ono to také občas na obrazovce působí drsněji, než to ve skutečnosti je. Se spoustou z nich se z nás poté stali přátelé.“
Jak vy sám přijímáte kritiku?
„To víte, že kritika občas přijde. Obzvlášť v české kuchyni, protože ji všichni znají, jak ji jedli doma od maminky, babičky, z hospody, kam rádi chodí. Třeba svíčkovou má někdo rád sladší, někdo kyselejší… Sto lidí, sto názorů, ale vždycky se to bude jmenovat hovězí pečeně na smetaně. Ale když má host pravdu a něco se nepovede, což se může stát, tak je dobré chybu přiznat, poklonit se a říct, přijďte zas.“ (směje se)
Role porotce vás nicméně víc proslavila, na ulici vás lidé poznávají, jak reagují?
„Lidé mě samozřejmě poznávají, ale občas mi i nadávají, koho a proč jsme vyhodili. (směje se) Ale já to vidím pozitivně, protože pořad je, troufám si říct, úspěšný, hodně se o něm povídá, a to je dobře. A mně to paradoxně i hodně pomohlo. Kdyby mě nikdo neznal, budu mít prázdnou hospodu, takže to beru pozitivně, aby sem lidé přišli, ochutnali moje jídlo, popovídali jsme si a měli z toho vybraného jídla zážitek.“
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
„Je jich hrozně moc, ale vždycky říkám – telecí řízek. Toho se často někdo bojí, ale myslím, že je to jedno z nejjednodušších jídel, musíte ale vědět, jak na to. Největší chyba řízku je, když ho člověk obalí dopředu a nechá dlouho v lednici. Řízek se musí obalovat těsně před smažením.“
A vaše nejhorší jídlo v životě?
„Nemám rád brouky, červy, nejhorší ale byl zárodek kachního vejce, které se vaří pár minut, což se dělá hodně v Asii, tak to je opravdu hnus.“
Vaření je vaše vášeň už od dětství, kdy jste si řekl, že byste se tím mohl živit?
„Vařil jsem už od šesti let a už na druhém stupni základní školy jsem věděl, že budu kuchař. Nic jiného jsem nechtěl dělat a dělám to pořád a doufám, že mě to bude naplňovat i v budoucnu.“
Jako dítě jste rád jedl?
„Ač to není dneska už vidět, když jsem chodil do školy, byl jsem podvyživené dítě. Takže ne, že bych extrémně rád jedl, ale vařit mě bavilo. Bavil mě ten šrumec v kuchyni, ten samotný proces, ale jíst to jídlo moc ne. Později ale láska přešla i do té druhé stránky, a proto mám dnes těžkou nadváhu. (směje se) Ne, to je legrace, ale nějaké to kilo bych shodit potřeboval.“
Prý držíte stále nějaké diety, může vůbec kuchař držet dietu?
„Může, ale nesmí mít jako já extrémně vyvinutou slabou vůli, že když to vidí, tak ochutnává. Já jsem zkoušel už asi milion diet, ale pravda je, že teď se spíš snažím trochu mírnit v jídle a víc sportovat a dodržovat zdravý životní styl. Takže pro mě je asi nejlepší večeře nějaký kus masa a zelenina.“
Na jakou váhu se chcete dostat?
„Chci, abych se cítil dobře. Když stojím šestnáct hodin na nohou, tak aby mě nebolely, což ale asi stejně nejde. Ale mám cíl shodit dvanáct kilo.“
Jak se mu hubnutí daří nebo zda se i doma věnuje vaření se dozvíte v tištěném Aha! pro ženy číslo 27.