Meloun má mnoho tváří!
Okurky a melouny patří k plodům, bez kterých není léto létem! Mají vysoký obsah vody, ale minimum tuků, tudíž platí za nízkokalorické pochoutky. Najdete v nich také různé vitaminy, minerály a další tělu prospěšné látky. Využijete je nejen jako osvěžující přílohu či lehkou svačinku, ale můžou být i plnohodnotným jídlem, navíc chutnají na sladko i na slano. Jejich dalším významným plusem je příznivý vliv na zdraví a krásu, což z nich dělá superpotravinu, která prostě nemůže chybět v jídelníčku.
Aby bylo jasno: vodní meloun se v botanice nazývá dýně červená, žlutý meloun má zase název meloun cukrový. A byť se často různé druhy melounů považují za ovoce, ve skutečnosti jsou zelenina a patří do čeledi tykvovitých, podobně jako cuketa nebo okurka. Tady jsou nejznámějších z nich…
· Meloun vodní
Zelená slupka, ať celozelená nebo proužkovaná, a šťavnatá červená dužina, to je klasika, kterou asi není třeba představovat. Ačkoli byl u nás donedávna jediným zástupcem z říše melounů a přicházíme na chuť i jiným variantám, jeho oblíbenost neklesá. Uvádí se, že jeho ideální hmotnost ke konzumaci je kolem dvou až tří kil, nicméně vzhledem k tomu, že existuje řada různých odrůd, není to pravidlem. Například odrůdy Crimson sweet či Dumar jsou sladké, voňavé a šťavnaté i při hmotnosti až 12 kilogramů. Oproti těm je tzv. Baby meloun jako trpaslík. Má sice maximálně něco kolem 2 kilogramů, ale zato je praktický pro malý počet strávníků. Existuje i meloun bez semínek, který se vyznačuje sladší chutí, nebo meloun se žlutou dužinou, který má zase díky vyššímu obsahu přírodního cukru výraznější chuť.
· Meloun cukrový
Různé druhy žlutých, tedy cukrových, melounů se odlišují již na pohled tvarem, trochu jinou barvou a strukturou slupky. Nejznámější z nich je asi Galia, jehož slupka je sytě žlutá s výraznou síťovinou a připomíná jemně rozpraskanou kůru stromů. Má pevnou, světle nazelenalou až velmi světle žlutou dužinu, která je chuťově výrazná a připomíná nektarinky. V kuchyni se často podává v kombinaci se šunkou či uzeným lososem. Cantaloupe (kantalup) je nejmenší z cukrových melounů. Poznáte ho podle žlutozelené nebo žlutobílé žebrované slupky s vystouplou síťovitou kresbou. Dužina má meruňkově oranžovou barvu a konzistencí připomíná mango, chutí má však nejblíže k ananasu. Je velmi sladká a dokonale chutná se zmrzlinou, je také ideální pro přípravu dezertů. Honeydew, neboli medový meloun, se u nás většinou prodává pod názvem žlutý – jeho téměř hladká slupka je totiž velmi sytá, často až do citronova. Dužina, která je světle žlutá či téměř bílá s nádechem dozelena, je velmi jemná, svěží a příjemně sladká. V kuchyni se kombinuje se šunkou, používá se také na studené polévky.
Více a recepty nejen z melounů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 32.