Velikonoční pečení: Jidáše
POTŘEBUJETE: 500 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 150 ml vlažného mléka, 60 g másla, 50 g krupicového cukru, 1 žloutek, špetku soli, máslo na vymazání plechu, tekutý med, 1 vejce na potření
Mouku s cukrem a špetkou soli prosejeme přes sítko. Trochu směsi oddělíme a přidáme droždí a část mléka a připravíme kvásek, který necháme vzejít (cca 10 minut). Mezi tím si utřeme máslo se žloutkem do pěny. Pak vše smícháme, přidáme zbytek vlažného mléka a uhněteme hladké nelepivé těsto, které necháme odpočinout a vykynout. Mezi tím vymažeme plech máslem a rozšleháme vejce. Těsto rozdělíme na stejně velké kusy, ze kterých vyválíme cca 15 až 20 cm dlouhé válečky tloušťky prstu. Ty pak stáčíme do spirálek, nebo zaplétáme do copů. Hotové jidáše dáme na vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě na 170°C zhruba 25 minut. Po upečení ještě horké jidáše potřeme tekutým medem a posypeme moučkovým cukrem.
Více velikonočních receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.
Další recept naleznete zde>>>