Velikonoční pečení: Bezlepkový mazanec
POTŘEBUJETE: 50 g čerstvého droždí, 540 ml teplého mléka, 160 g moučkového cukru, 1000 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix, sůl, 165 g másla, 4 žloutky, citronovou kůru, rozinky naložené v rumu, mandle
Na potření a zdobení: 1 vejce na potření, mandlové lupínky, moučkový cukr
Z droždí, 100 ml teplého mléka a lžíce cukru necháme vzejít kvásek. Do velké mísy prosejeme mouku a přidáme všechny sypké suroviny, do důlku uprostřed pak i ostatní ingredience včetně vzešlého kvásku a ručně vypracujeme vláčné těsto. Na teplém místě necháme pod utěrkou alespoň hodinu dobře vykynout. Po vykynutí rozdělíme na dva kusy, vytvarujeme kulaté mazance a znovu necháme alespoň půl hodiny kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky a pečeme zhruba 40 minut při 160 – 180 °C. Zkusíme špejlí. Necháme vychladnout nejlépe na mřížce a servírujeme pocukrované moučkovým cukrem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.