Velikonoční pečení: Tvarohový věnec
POTŘEBUJETE: 40 g droždí, 100 g cukru, 250 ml mléka, 0,5 kg hladké mouky, 1 lžičku soli, 2 žloutky, 125 g másla, citronovou kůru, 50 g rozinek, 40 ml rumu, mouku na podsypání, 1 vejce na potření, 50 g mandlí na posypání,
Na náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 40 g vanilkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 2 žloutky
Droždí s trochou cukru rozmícháme na kašičku, přidáme ostatní suroviny, vlažné mléko, mouku, sůl, žloutky, přepuštěné máslo, citronovou kůru a rozinky namočené v rumu. Vypracujeme vláčné těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout aspoň hodinu. Během kynutí jedenkrát promísíme. Vykynuté těsto přendáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na půl, každou část rozválíme na nohavici, jako když připravujeme závin. Střed poklademe tvarohem, kraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem a zabalíme. Obě naplněné nohavice zamotáme do tvaru věnce (do středu vložíme máslem namazanou formičku či hrnek, aby se těsto ve středu při pečení neslilo). Potřeme vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 45 minut dozlatova. Vychladlý věnec pocukrujeme moučkovým cukrem.
Více velikoniočních receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.