Sladké pro diabetiky: Zázvorový chlebíček
POTŘEBUJETE: 230 ml horké vody, 150 g celozrnné pšeničné mouky, 10 tabletek umělého sladidla, 60 g ovesných vloček, ½ lžíce kypřicího prášku, 80 g másla, 1 vejce, 1 lžíci medu, 1 lžičku strouhaného zázvoru, 1 lžičku mleté skořice, 1 jablko, 1 hrst vlašských ořechů, mletý hřebíček, máslo a mouku na formu
Na posypání: 1 hrst nasekaných mandlí, 1 hrst drcených lískových oříšků, 1 hrst drcených nesolených arašídů
Vločky a vlašské ořechy rozmixujeme najemno. Mouku prosejeme do mísy, smícháme s mletým hřebíčkem, ovesnými vločkami, kypřicím práškem, skořicí i mletými ořechy. Jablko nastrouháme i se slupkou najemno. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. V horké vodě rozpustíme sladidlo. Ochucenou vodu nalijeme do sypkých surovin, přidáme nastrouhané jablko, med, zázvor a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní připravenou směs. Pro lepší chuť posypeme chlebíček mandlemi, drcenými lískovými oříšky i arašídy. Troubu předehřejeme na 180 °C. Chlebíček pečeme 40 až 45 minut a necháme ho vychladnout.
Více receptů na sladké dobroty najdete v tištěném, Aha! ro ženy číslo 10.