DARY PODZIMU: Upečte si slaný koláč s liškami!
Milujete houbaření, ale tradiční smaženice vás už omrzela? Upečte si tento vynikající koláč. Pokud jej posypete parmezánem, bude jeho chuť ještě lepší.
POTŘEBUJETE:
na náplň:
✔ 400 g lišek
✔ 2 polévkové lžíce olivového oleje
✔ 150 g lískových ořechů
✔ 3 vejce
✔ 250 g zakysané smetany
✔ 1 hrst šalvěje
✔ 4 polévkové lžíce strouhaného sýra
na těsto:
✔ 250 g hladké mouky
✔ 125 g másla
✔ 1 žloutek
✔ 2 špetky soli
✔ sůl a barevný drcený pepř
Z přísad na těsto vypracujeme drobenku, svlažíme ji 2 až 4 lžícemi studené vody, a až bude těsto kompaktní, vytvoříme z něj placku a dáme ji na 30 minut do lednice. Pak z těsta vyválíme mezi dvěma fóliemi placku, přeneseme ji do formy a okraje necháme přesahovat. Dovnitř vložíme pečicí papír, zatížíme ho suchým hrachem a pečeme 10 minut při 180 °C. Poté hrách i papír odstraníme a pečeme dalších 10 minut. Mezitím nasucho opečeme na pánvi oříšky, přidáme olej a opečeme pokrájené houby a šalvěj. Obsah pánve přemístíme do korpusu a zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, sýrem, solí a pepřem. Pečeme dalších 20 minut.
60 receptů s podzimními plodinami najdete ve speciálním vydání magazínu Aha! pro ženy. V prodeji je jen za 8,90 Kč, a to od úterý.