Stylově nachlazené bublinky

Champagne, sekt, cremant, prosecco, cava. To jsou všechno šumivá vína, která jsou spojována se slavnostními okamžiky. Novororoční přípitek je příležitost, jak si takové víno vychutnat. Jak správně perlivé víno nachladit, aby plně otevřelo pokladnici svých chutí a nijak mu to v chuti neuškodilo?
1. Rozhodně tyto perlivé skvosty nedávejte do mrazáku. Pro perlivá vína a vína s obsahem CO2 to je šok. Při rychlé změně a velmi nízké teplotě se sníží koncentrace bublinek.
2. Láhev spíš ochlaďte v nádobě naplněné vodou a ledem a přidejte hrst soli. Po deseti minutách se ochladí, jako by byla dvě hodiny v lednici.
3. Neuchovávejte láhve sektu v ledničce déle než několik dní. Nízké teploty, a dokonce i mírné vibrace způsobené lednicí nedělají bublinkám dobře.
4. Šumivé víno můžete podávat chlazené na 4 ºC, protože se rychle zahřívá ve sklenici. Ty by měly být určené přímo na tento typ vín.
5. Při chlazení vám rozhodně pomůže cooler neboli vědro na led. Je skvělý na chlazení vína, piva, nealkoholických nápojů nebo servírování ledu. Má postranní úchyty, které zajišťují jeho bezpečné přenášení. A pokud si ho ozdobíte zelenými větvičkami a lesklými ozdobami, bude důstojnou ozdobou vašeho svátečního stolu.
Více nápadů v tištěném APŽ číslo 1.